Radioamatöörilisenssi

Kävin kokeessa joulukuun alkupuolella 2013. Se meni kerralla läpi. Suoritettuani K ja T1-kokeen, sain ennen joulua perusluokan radioamatöörilisenssin. Perusluokalla ja yleisluokalla ei nykyään ole muuta eroa kuin tehoraja ja arvelin tutkia radioaaltojen käyttöä pienillä tehoilla. Ensimmäinen QSO eli yhteys pidettiin 2.1.2014 Joensuun tukiaseman kautta 2m aalloilla. Kunnon antenneilla ja maaston salliessa tukiasema kuuluu ainakin Lieksassa asti. No pitänee rakennella antenneja. Kirkonkylän tontille ei sovi isot antennit, mökillä on onneksi enemmän tilaa. Olen onnistunut levittämään reviirini rajat jo Kanadaan, Välimerenmaihin ja Ukrainaan. Kalakukkokisassa pääsiäisenä 2014 tulin kolmanneksi aloittelijoiden sarjassa ja 2015 olin perusluokan sarjassa 13:s. 2018, lokakuussa suoritin YLEISLUOKAN tutkinnon. Lupani on nyt voimassa kaikissa naapurimaissa. Jos nyt satut sohraamaan radion äärellä hamssibandeilla ja kuulet kutsun OH7EML, se olen minä. Saat QSL-korttini täytettynä, jos osaat kertoa, milloin ja millä aaltoalueella kuulit minut. Tyhjän kortin saat tietysti ihan pelkällä pyynnöllä. Lisää tietoa mm: www.sral.fi , www.ham.fi ja www.oh7ab.fi

Nykyinen kalusto


Rigi: Icom 706 sisältää: HF, 2m ja 6m . olen äänessä satunnaisesti 160...2m bandeilla. Laite on ostettu käytettynä, aikaisemmat omistajat ovat tehneet pieniä muutoksia. Pitäisi opetella cw ja rtty modeja.
Antennit. Koti-QTH:ssa, (KP42TH) 2m vertikaali ja horisontaali antenniviritelmä pohjois-eteläsuunnassa, joka antennitunerin kanssa osaa monta bandia väliltä 6m...80m.
Kaupan katolla on vaakadipoli joka osaa 80m, 40m, 17m, 15m, 12m.

Lyhytaaltokuuntelun uusi aalto ( Paluu ) ( Write a message to Kai/Kirjoita palaute )

Harrastin keski- ja lyhytaaltokuuntelua noin 6-8 vuotiaasta alkaen 1960-luvulta. Keksin, että vanhan Philips putkiradion nappien takaa löytyi muutakin kuin Yleisradiota. Siihen aikaan ei ollut kotimaista radio ja tv kilpailua, vaan elettiin pyhien monopolien kulta-aikaa. Keskiaalloilta kuulin poppia Romaniasta, Radio Iasilta ja Radio Luxembourgilta ja sainpa bongattua silloin kuuluisan piraattiradion Radio Veronicankin Atlantin rannikolta. Lyhytaalloilla kuuntelin mm. poppia Mariaanien saaristosta ja Radio Australialta.

Tänä päivänä moni on täysin tiedoton lyhytaaltokuuntelun mahdollisuuksista. Kotimainen vaihtoehto, Yleisradio on kokonaan lopettanut lyhytaalto- ja keskiaaltopalvelunsa. Samoin muut Pohjoismaat ja Baltian maat ovat lähes hiljaa.

No nyt on netti. Melkein kaikki kotimaiset radio- ja tv-kanavat ovat seurattavissa netissä joko ilmaiseksi tai kohtuullista korvausta vastaan. Voi olla, että antennitelevisiokin loppuu kokonaan ja lähetykset siirretään nettiin, mutta tämä tapahtuu ehkä vasta 2020-luvulla.

Nyt voit kuunnella myös lyhytaaltoja netissä. Maailmalla on ns. softaradioita, eli voit ohjata ja kuunnella radiovastaanotinta netin yli. Kun ja jos sitten innostut, voit ostaa kalliin maailmanradion itsellesi. Minulla on sellainen taskuradio, Sony, se maksoi markka-aikaan 990 mk.

Tässä seuraavassa linkissä on lista softaradioista, ne eivät ehkä toimi kaikilla selaimilla. Ensimmäinen linkkilistalla on monipuolisin, osaa jopa nauhoituksen, se sijaitsee fyysisesti Hollannissa, keskellä Region 1:stä, eli on varmaan yksi maailman parhaita radiopaikkoja.

http://www.websdr.org/ (=linkkilista)

Huomaa, että tuo lista ei ole täydellinen. On olemassa muitakin softaradioita, mutta tuon listan radiot on toteutettu suhteellisen helppokäyttöisellä ohjelmalla.

Myös nykyään on noita piraatti- tai epävirallisia radioasemia. Löysin 6.10.13 1650 kHz:n paikkeilta radion, jolla ei ehkä ole virallista lähetyslupaa.

Softaradion asetuksiin on syytä tutustua. Päivitä nettiselaimesi. HTML5 on parempi kuin java. Yleisradioasemille pitää yleensä valita AM ja radioamatööri- tai säähavaintoasemille usein USB tai LSB (ovat yksisivunauhalähetteitä=SSB). Jos SSB kuulostaa Aku Ankka-ääneltä, viritys on hieman syrjässä.

Yleisradion aaltoalueita maailmalla

Pitkät aallot (LW) 148-284 kHz Vain Euroopassa, Venäjällä ja Välimerellä

Keskiaallot (AM, MW) 510-1690 Kuuluu iltaisin

120 m 2,3-2,5 Mhz Vain tropiikissa

90m 3,2-3,4

75m 3,9-4

60m 4,75-5,06

49m 5,8-6,2 ns. Eurooppabandi,illalla kuuluu Keski-Eurooppaa

41m 7,2-7,45 Ei Amerikoissa

31m 6,4-9,9

25m 11,6-12,1 Auki lähes aina johonkin suuntaan

22m 13,57-13,87

19m 15.1-15.8

16m 17.48-17,9

13m 21,45-21,85 Kuuluu vain päivällä auringonpilkkumaksimin aikaan

11m 25,6-26,1 Auki todella harvoin

OIRT 66-73 MHz (poistumassa)

Japani 76-90

CCIR 87,5-108 (myös Suomessa)

Digiradiolla on uusi aaltoalue, ainakin Ruotsissa ja Saksassa. Suomessa kokeilu on ”jäissä”


LA eli CB-harrastus ja Radioamatöörit

Nykyään luvasta vapaat radiopuhelimet eli lällärit ovat jääneet kännyköiden tultua pois muodista. 27 MHz aaltoalueella kuulee täällä rajan lähellä yleensä vain venäjää. Radioamatöörialueilla liikennettä on rutkasti enemmän. Radioamatööriharrastus on luvanvaraista, täytyy suorittaa koe ja maksaa vuosittain ns. taajuusmaksu. Vapaaehtoisia mutta suositeltavia maksuja ovat kerhojen ja liiton jäsenmaksut. Harrastustoiminta on muuten monipuolista, joku rakentelee itse antenneja ja laitteita, toinen hutvattaa päivät pitkät kahdeksallakympillä tarinaringeissä ja kolmas tutkii digitaalista tiedonvälitystä. Liikenne on salaamatonta, eli voit likenneradiovastaanottimella kokeilla kuunnella, ennenkuin itse luet kokeeseen.

Radioamatöörialueita ovat : Radioamateur Bands

Kohta fm, am ovat historiaa, digiradio tulee. Monissa Euroopan maissa digilähetykset on jo aloitettu ja amatööritkin kokeilevat digitaalisuutta. Norjassa on päätetty lopettaa vanhat yleisradiolähetykset vuonna 2017.

Lokiohjelma

HF:llä yhteyksiä pitäessäni minulta toivottiin sähköistä yhteyskuittausta. Olin jo yrittänyt opetella kilpailuissa lokiohjelmien käyttöä. Tuntui olevan kankeaa minulle. No, sitten tärppäsi. Löysin lokisoftan, joka alkoi pyöriä minun koneessani, CQRLog for linux. SIitä saa lokin Adif-muodossa, joka soveltuu sähköiseen lokipalveluun sivuilla www.eqsl.cc ja LotW:hen Arrl:n sivuilla. Käyttöluvan sain niihin parissa viikossa ja nyt lähettelen uusista qsoista raportit niihin tietokantoihin. Cqrlog löytyy oman koneesi käyttöjärjestelmän pakettivarastosta ja myös Arrl:n LotW:ssä tarvittava Trusted Qsl-apuohjelma löytyy samasta lähteestä. Näin ainakin Ubuntussa ja Debianissa. Jos kuitenkaan et halua uudistaa yhteydenkuittausta nykymeininkiin, laita kuitenkin radioamatöörien hakupalveluihin tiedot itsestäsi ja siihen sitten toive qsl-käytännöstä. Sopivia hakupalveluja ovat ainakin http:///qrz.com , http://hamqth.com ja https://ssl.qrzcq.com/ Intenetin julkisuuskäytännön tuntien, harkitse aina tarkkaan, mitä paljastat itsestäsi, kutsu, nimi, lokaattori ja osoite kannattanee laittaa, jos haluat kortit postiin, ja jos et kerää pahvikortteja, osoitetta ei tarvita. Mainitse aina, kuinka yhteydenkuittaus toimitetaan.

2m bandi Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa on yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa saatu rakennetuksi uusia toistinasemia, mm. Kolille, Kiihtelysvaaraan ja Outokumpuun. Varsinkin kiinteillä antenneilla ja ajoneuvoasemilla kuuluvuusalue kattaa jo melko suuren osan maakuntaa. Sral-sivun listassa eivät ole kaikki näkyvillä, sillä osa on vielä ns. beta testivaiheessa oman väen kesken. Lisäksi on paikallinen turinataajuus 145,400 MHz (fm) . Radioamatöörit tarjoavat apuaan pelastuslaitokselle kriisitilanteissa, esim. sähkö- tai teleliinnehäiriöiden aikana. Nuo toistimet on varmistettu auton akulla, joten ne toimivat myös ilman sähköä.

Korvat hörölle! Toivoo Kai 9.8.2020 (Paluu)

Jos ylläolevassa kuvassa on vanha päiväys, paina selaimessasi sivunpäivitys (=reload) nappia. Space weather woman
QSL-kortti
Lampaat eivät ole minun, vaan Leenan ja hänen veljensä.

Lokaattorikisa

ARRL:llä on vuonna 2018 lokaattorikilpailu. Osallistuminen on helppo, jos Sinulla on lokiohjelma ja Lotw-sopimus. tallenna omaan lokiohjelmaasi vasta-asemien (ja omasi) lokaattori ja olet mukana kisassa automaattisesti. Lokaattorin neljä ensimmäistä merkkiä riittävät. More info: http://www.arrl.org/international-grid-chase-2018