VIRTAVARAS TASKULAMPPU    Paluu

Virtavaras (Joule Thief) on taskulamppu, joka ei vie sähköä juuri lainkaan. Nykyaikainen LED-teknologia on aluksi kallista, mutta halpenee luultavasti ajan mittaan. EU:n direktiivihän kieltää vähitellen hehkulamppujen käytön kotivalaistuksessa. Netistä löysin rakenteluvihjeen kaverille, jonka peukalo ei ole keskellä kämmentä, vaan osaa pidellä juotoskolvia. Harmitti, kun digikamera rosvoaa paristoja, käytetyllä paristolla tämä taskulamppu palaa todella kauan, virrankulutukseksi mitattiin 30 mA eli kymmenesosa tavallisen taskulampun virrasta ja valo on kirkas. Siispä sähkömiehet ovat tinoissaan. Tarvikeluettelo:
Valmiina lampusta tuli hieno, kuva alla
Joule Thief
Lampun sisällöstä saa aavistuksen tästä:
Lampun sisällä
Kytkentäkaavion löydät sivulta http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_thief
Näitä lamppuja saa myös valmiina. Minä myyn LED-taskulamppuja kaupassani. Hinnat ovat hieman kalliimmat kuin tavallisilla taskulampuilla, noin 5 ... 25 euroa. Tavallisia taskulamppujahan on saanut yleensä 2,50 ... 15 eurolla.

Testitulokset

Testitulokset ovat hämmästyttävät. Valaisin valaisee melkein yhtä hyvin kuin ennenkin, vaikka paristona on vain yksi 1,5 V paristo entisen kahden sijalla ja kulutettu virta noin kymmenesosa entisestä. Sitten testasin pariston keston. Otin käytetyn pariston, sellaisen joka ei enää hehkulamppuvalaisimessa loistanut kunnolla. Lamppu paloi peräti kuusi tuntia ennenkuin sammui. Valo himmeni tasaisesti ja lopulta valo oli suunnilleen yhtä kirkas kuin täysikuu. Testin perusteella uskallan suositella kaikkia LED-taskulamppujen käyttöön. Tämä taskulamppu aiheuttaa hieman häiriöitä radion lyhytaaltoalueella, mutta häiriö ei varsinkin peltikuorista koteloa käytettäessä ulotu naapuriin asti. Tämän kytkennän alkuperäinen nimi englanninkielellä on Joule Thief, eli energiavaras. Se tarkoittaa sitä, että kytkentä imee käytetyn pariston aivan kuiviin. Lamppu sammuu vasta kun pariston jännite laskuu alle 0,7 voltin. Se imee pariston todellakin aivan kuiviin sähköstä.

LED-taskulamppu versio 2

Sitten, kun pääsin kerran vauhtiin, kokeilin myös tehdä taskulampun, jossa on vähemmän elektroniikkaa.  Ylläoleva lamppuhan on hieno, mutta linkissä oleva kytkentäkaavio saattaa monelle olla käsittämätön. Elektroninen värähtelypiiri mahdollistaa siinä käytön 1,5 voltin paristolla, vaikka LED tarvitsee noin 3 V! Ledin ongelmahan on, että se ei ilman lisäkytkentöjä osaa vakavoida omaa virrankulutustaan, kuten hehkulamppu tekee. Etuvastus on siis pakollinen! Tarvittavan  vastuksen saa elektroniikkakaupasta, samasta mistä ostat ledinkin. Paristojännitteen on oltava suurempi kuin ledin kynnysjännite eli 4,5 tai 6 V.
Vastuksen arvo = Siinä hukattava jännite jaettuna ledin virralla.
Siis, jos Ledin datalehdessä sanotaan jännitteeksi 3,2 V ja max. virraksi 50 mA ja käytetään 4,5 V paristoja,
Vastus = (4,5-3.2)/0,05 = 26 ohmia
Jos tarkalleen 26 hmin vastusta ei ole, niin valitse lähinnä suurempi, esim 27, 33 tai 36 ohmia.
Itse tein kuitenkin 6 voltin (4 x 1,5 V sormi-) paristoilla toimivan mallin.
kuva: 6 V LED taskulamppu . Oheinen kuva on otettu peilin edessä. jotta näkisit lampun myös takaa. Koska salamavaloa ei ollut, valotusaika venähti hieman liikaa ja kuva on tärähtäneen näköinen. Lampun kyuljessä oleva aukko on paristojen vaihtoa varten. Rungon sahasin autotallin nurkasta löytyneestä rautaputken pätkästä.
Ohessa kytkentäkaavio. Tässä on 6V paristo ja ledin maksimivirta 50 mA. Lampun kytkentä Teollisesti valmistetuissa taskulampuissa on jopa 15 lediä. mutta se taitaa olla markkinointikikka. Saman asian ajaisi tehokkaapi yksittäisledi ja jäähdytyslevy.

Energiansäästölamppujen tulevaisuus

Eu:n kieltäessä hehkulamppujen valmistuksen ja maahantuonnin tavallisille kuluttajille, meidän on pakko käyttää energiansäästö ja halogeenilamppuja. Nehän säästävät sähköä tyypistä riippuen 25 ... 75 prosenttia. 100 Watin lampun voi korvata 70 W halogeenilla ja 60 W lampun 42...52 W halogeenilla tai 11...15 Watin loistelamppuperustaisella energiansäästölampulla. Halogeenilamput palavat hyvin, myös saunassa ja pakkasessa . Pienoisloistelamput, joita saa tavallisella E27 kannalla säästävät sähköä jopa 75...80 prosenttia. Ne säästävät oman hintansa moneen kertaan takaisin elinaikanaan, joten niitä kannattaa käyttää. Ne kuitenkin toimivat huonosti pakkasessa ja kuumassa, esim. saunassa. Muutamia lamppukokoja saa jo ns. LED lamppuina. LED, eli light emitting diode, valodiodi, mullistanee energiansäästölampputekniikan lähivuosina.  Ledit palavat pakkasessa todella hyvin. Toistaiseksi vain pienimmät  hehkulamput voi korvata kedillä. 4 W LED vastaa valoteholtaan noin 15 W hehkulamppua ja 6W LED noin 40 W hehkulampun, joten energiansäästö hehkulamppun verrattuna on huomattava. Ledit ovat toistaiseksi kalliita. Ledien käyttöikä on pitkä, jopa 20 000  tuntia. Maaseudulla tosin koetaan ihmeitä: 20 000 tuntia saattaa kulua silmänräpäyksessä salaman iskiessä. 
Vertaa lamppuja:
Hehkulamppu Halogeeni Loistelamppu LED
100W 70W 20W
75W 52W 15W
60W 42W 12W
40W 28W 9W
25W 5W
15W 3W

Neuvoja

Koska säästölamput palavat usein huonosti saunan kuumuudessa, valaisinten sijoitusta tulee muuttaa. Valaisin sijoitetaan alimman laudetason korkeudelle, noin 1 m tasoon. Ulkovalaisimissa ja kylmien ulkovarastojen valaisussa tulee käyttää valaisimia, joiden suojalasi suojaa lamppua pakkaselta ja tuulen kylmyydeltä. Kuluja tulee sähkömiehen pakkiosta. Itse ei sähköasennuksia saa tehdä ilman pätevyyttä.
10.8.2013 Kai Timoskainen