.. . . . Paluu omalle kotisivulleni Paluu yrityksen sivulle

Tv-lupamaksu loppui - Tuli tv vero!

Vuonna 2013 meidän ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa television katseluun, eli tv-lupa poistui. Tilalle tosin tuli mediamaksu eli eräänlainen televisiovero. TV-veron etuna on, että pienituloisen ei tarvitse maksaa niin paljoa.
Jokohan minä lopulta kertoisin juttuja tv-lupamaksun kiertämisestä?

  1. Juttu ylioppilaslehdessä, joskus 1970-luvulla. Opiskelija-asuntolan alakerrokseen tuli tv-lupatarkistaja soittelemaan ovikelloja. Osalta läytyi lupa, osalta ei. Lupatarkastaja aikoi käydä koko talon läpi huoneisto huoneistolta, hänen työnsä keskeytyi kuitenkin yllättävään pamaukseen. Talon ylimmästä kerroksesta viskattiin televisio kadulle. Säleiksihän se meni.

  2. Rääkkyläläinen keksintö. Eräät pojat, he eivät asu enää Rääkkylässä, laittoivat 14 tuuman matkatelevision liinavaatekaappiin. Kaapin oveen automaattikatkaisija. Televisio oli auki, kun kaapin ovi oli auki ja televisio kiinni, kun ovi oli kiinni. Todella kätevää, eikö totta. Lupatarkastaja ei koskaan huomannut televisiota.

Askarteluvinkki.

Jos digiohjelma ei näy kesämökin antennilla, voit tehdä ikioman antennin.
-
Tarvikkeet:

Tällä antennilla näkyy loistavasti Rääkkylässä. Matkaa on Kerimäen TV-asemalle 35 km ja talo on mäellä. Näkyy myös kesämökillä, TV-asema jää järven taakse.
Muuten, jos tarvitset antennin ULA-radioosi, samoin periaattein voit tehdä myös radioantennin. Langan pituus on yleismaailmalliselle ULA-alueelle (87,5-108 MHz) 2 x 75 cm, eli yhteensä 1,5 m . ULA-radio ei yleenä ole turhan tarkka antennin suhteen. Monesti TV-antennilla kuuluu hyvin. Paikallisradioita kuunneltaessa tosin antenni pitäisi laittaa PYSTYASENTOON!
Sitten tässä olisi toinen testattu antenni. Bi-quad eli kaksoisneliö. Tarvitset kuparilankaa 2 x aallonpituuden verran eli Kerimäen tapauksessa noin 102 cm. taittele siitä kaksoisneliö , jonka keskelle tulee antennikaapelin liitospiste. Kuvan ja antennin taitteluohjeen näet, tosin hieman eri mitoilla, osoitteesta:http://martybugs.net/wireless/biquad/ . Ohjesivulla rakennetaan ns. WLAN antennia. Kerro kaikki kuvissa näkyvät mitat neljällä, niin saat sopivat mitat.
Valokuva antennista ennen räystäälle ripustamista. Huomaa polarisaatio. Vaakapolaroitua TV-lähetettä vastaanotettaessa antenni ripustetaan pystyasentoon! Tämä malli on helppo kiinnittää, naulasta nurkkaan
Tarvitset siis metrin kuparilankaa ja "sokeripalan". Kuvassa antennin polarisaatio on väärinpäin. (vinoneliöiden pitää olla päälletysten)

Umts-antennin rakentaminen

Myös GSM, GPRS tai UMTS-antennin voit tehdä itse. Koska aallonpituus on lyhempi (GSM/GPRS/UMTS900 33cm ja UMTS2100 14.2cm) , antennin mitat ovat pienemmät. Sauva-antennin sauvan pituus tai neliön sivun pituus on 8,3 tai 3,3 cm. Matkapuhelinverkoissa käytetään pystypolarisaatiota.

Eikö Boksi tai TV löydä kanavia?
Eikö boksisi tai telkkarisi löydä uusia kanavia automaattihaulla. Kokeile manuaalihakua. Joskus se auttaa. Muutamat tv-mallit vaativat ennen kanahakua palauttamaan tehdasasetukset. Tarkista myös, että asetuksissa on mainittu sijaintimaaksi Suomi (=Finland) ja sekä puhekieleksi että tekstityskieleksi suomi. Rääkkylässä näkyvät TV-asemat ovat:
Kerimäki (eteläisessä osassa)
Koli (pohjoisessa osassa)
Kiihtelysvaara (pohjoisessa ja koillisessa)
Joensuu (pohjoisessa, järven rannalla)
Kuopio (länsiosissa)
Löydät lähetystaajuudet Digitan kartasta. Kaikki ohjelmat eivät näy kaikilla asemilla.

Ilmaiset kanavat televisiossasi

Rääkkylässä, antenniverkossa näkyy tavallisesti parikymmentä kanavaa ilmaiseksi. Joissakin bokseissa voi ohjelmien numerot vaihtaa. Ilmaisten kanavien numerot lähetyksesä :

Viritä tv tai boksi uudestaan vähintään kerran vuodessa. Katso lähetysasemasi kanavanumerot Digitan sivulta www.digita.fi
Valopiuha. Valopiuhan kautta näkyy enemmän kanavia. Kannattanee kuitenkin säilyttää vanha tv-antenni varalla. .

Hakkurivirtalähteet

Nykyään televisioissa ja digibokseissa on EU:n määräykset täyttävät ns. hakkuriteholähteet. Hommassa on hyvää todella pieni sähkönkulutus. Digiboksin virrankulutus vaihtelee yleensä välillä 5...20 W ja penen television välillä 15...30 W ja suuren 32 tuumaisen kulutus on tavallisesti 80-200 W. Muistanpa ajan, jolloin 24 tuuman mustavalkoinen tv kulutti 300 W ja väritelevision tullessa markkinoille, sanottiin väritelkun vievän kaksinkertaisen määrän sähköä. Huonoa hakkurivirtalähteissä on että ne panevat sisällään olevat kondensaattorit koville. Runsaasti uusia taulutelevisioita ja digibokseja on jo hajonnut. Kun pieni konkka poksahtaa on edessä reissu huoltokorjaamoon. Luepa juttu Topfieldin digibokseista: http://fi.wikibooks.org/wiki/Topfield_TF5X00/Kondensaattorien_vaihto

Muista aina: Ota television sähköjohto pois seinästä yöksi! Uusissa televisioissa ei ole oikeaa virtakytkintä.

Televison aikakuden loppu

Jos joudut ostamaan television, nyt ei kannata maksaa paljoa! 32 tuumaisen tai pienemmän saa nyt alle 230 euron. TV on tulossa tiensä päähän. Jo neljä Euroopan maata on lopettanut tai lopettaa lähiaikoina antennitelevisiolähetykset. Niissä katsotaan viihdettä ja uutisia nyt valokuitunetin tai muun kaapelin kautta. Antennitelevision etuna on ollut aukoton tietoturva. Kukaan ei tiedä mitä ohjelmaa katsot. Sen sijaan kellonajat, milloin tv on auki kyllä saadaan etänä selville sähköverkkoa tarkkailemalla. Tallentavien digiboksien valikoima myös supistuu. Minulla on digiboksi, jolla voi tallentaa kahta ohjelmaa yhtäaikaa ja katsoa kolmatta, sellaisia saa enää postimyynnistä. Www.Satshop.fi -verkkokauppa myy vielä monipuolista digiboksia, jolla voi tallettaa useaa ohjelmaa yhtä aikaa . Hintaa tuollaisella laitteella on alle 400 eur kokoonpanosta riippuen. Tavallisesta radioliikkeestä ei enää saa noin monipuolista tallenninta. Netti televisiossa et voi välttyä antamasta tietoa tv-firmoille, mikä on suosikkiohjelmasi.

Digiradio

Ula-radiolähetykset lopetettiin Norjassa. Digiradion (DAB=digital audio broadcasting)koelähetyksiä on monessa Euroopan maassa. Ennakkotiedon mukaan Englanti ja Sveitsi aikovat seuraavaksi lopettaa ULA-radion. Jos matkailet ulkomailla, voit ostaa DAB-radioita myös Joensuusta. Maksavat 50...500 euro.

  16.1.2023 Kai Timoskainen Rääkkylä.