Saunatarinoita PALUU

Jäänmurtaja.

Maailmalta kuulee toisinaan merkillisiä juttuja. Kaikkihan tietävät kuuluisan ja ainoan oikean ruotsalaisen saunan ja tietenkin suomalaisen saunan. Kotonasi tai kesämökilläsi saattaa olla ylivoiomaisesti paras versio, Jos matkailet esim Turkissa, paikallinen näkemys saunasta voi olla mieleenpainuva.

Kuulinpa kerran, vuosia sitten, jutun suomalaisten ja silloisen Neuvostoliiton, sen suuren ja mahtavan ja myöhemmin murentuneen, hyvistä kauppasuhteista. Venäläiset (siis Neuvostoliitto) tilasi Suomesta monta jäänmurtajaa, Suomi oli 1960 ja 1970 -luvuilla jäänmurtajateollisuuden suurvalta. Nykyaikaissa laivoissa oli silloin uutta mm. sähkövoimansiirto, joka mahdollisti suuren jänmurtajan ohjailun ketterästi kapeilla laivaväylillämme. Jokaista potkuria kyettiin pyöritämään ja kääntämään erikseen, joten laiva pääsi helposti läpi silloisten paksujen Itämeren jäiden.

Eräs sellainen murtaja oli juuri tilattu ja telakka sai piirustukset venäjältä ja telakalla tutkittiin piirustuksia ja tehtiin suunnitelmia ja laskelmia tarviketilauksia varten.

Eräs insinööri lausui: ”Ei me tälläistä laivaa tehdä, tähän pitää tehdä muutos!” Hän marssi työryhmän pomon, vai liekö ollut peräti telakan päällikö, puheille.

Pomo katsoi piirustuksia ja sanoi: ”Ei muuteta pienintäkään yksityiskohtaa, tehdään vain tarkalleen kuten venäläiset haluaa”.

Jäänmurtajan piirustuksissa oli myös sähkösauna. Laivassahan oli sähkövoimansiirto ja 4 x 8000 kW dieselgeneraattorit. Kyllä siitä riitti sähköä 11 kW myös yhteen pieneen sähkösaunaan, jossa oli piirustusten mukaan KUPARILAUTEET! Pomo sanoi vielä ettei heidän tarvitse koeistua saunan lauteita. Jos kerran kuparipenkit soveltuvat venäläisten ahterille, niin olkoot tarkalleen piirustusten mukaiset.Matkalla Kyproksella.

Tuttavani lomailee vuosittain Kyproksella. Talvella siellä on miellyttävä ilmasto, vaikka eihän talvi 2006-2007 ollut Suomessakaan paha. Suomalaiset tunnetaan hyvin ja palvelu on loistavaa paikallisissa matkailukeskuksissa. Olipa siellä myös sauna suuressa hotellissa. No, maassa ei kuitenkaan tainnut olla kovin pitkää saunakulttuuria. Kiukaasta puuttuivat nimittäin kivet! Kiveähän saarella olisi ollut kaikkialla, joten ei niistä ainakaan pulaa ollut.

Saunan lauteet


Tämä on minun saunani. Kesämökillä on puukiuas.

23.3.2007 PALUU KOMMENTOI